Επιλέγοντας το σωστό μέγεθος χαλιού

Πριν προβούμε σε μια αγορά χαλιού πρέπει να αποφασίσουμε την διάσταση που θέλουμε να έχει. Τα περισσότερα χαλιά κατασκευάζονται σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Υπάρχουν πια βέβαια και χαλιά που κόβονται σε επιθυμητές διαστάσεις γιατί μπορεί κάποια από τις έτοιμες να μην καλύπτει απόλυτα τον χώρο μας.

Το ιδανικό μέγεθος του χαλιού εξαρτάται από την διάσταση του χώρου και την διάταξη των επίπλων. Ένα χαλί οριοθετεί και τον χώρο μας οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε την σωστή διάταξη για να τον αναδείξουμε.

Τα έτοιμα χαλιά μηχανής υφαίνονται συνήθως στις παρακάτω διαστάσεις:

1.33×1.90 – 1.60×2.30 – 2.00×2.50 – 2.00×2.90 -2.40×3.00

Φυσικά υπάρχουν και οι διάδρομοι που έχουν σταθερό φάρδος συνήθως 0.67μ ή 0.80μ και κόβονται σε επιθυμητό μάκρος καθώς και σετ κρεβατοκάμαρας που είναι περιλαμβάνουν 3 χαλάκια ιδίου σχεδίου (τα 2 με διαστάσεις 0.70×1.40 και το 1 με διαστάσεις 0.70×2.00)

Μέγεθος χαλιού για το σαλόνι.

Το μικρότερο μέγεθος χαλιού που μπορούμε να βάλουμε στο σαλόνι μας πρέπει να καλύπτει τον χώρο των καναπέδων και το τραπεζάκι του σαλονιού όσο πιο συμμετρικά γίνεται. Μπορεί να πατάει τα πόδια του καναπέ αλλά δεν χρειάζεται να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ειδικά αν ο χώρος μας είναι περιορισμένος.

Σε περίπτωση που ο χώρος του σαλονιού μας είναι μεγάλος μπορούμε να επιλέξουμε ένα μεγαλύτερο χαλί ώστε να μας δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης άνεσης του χώρου.

 

 

Μέγεθος χαλιού για την τραπεζαρία

Για το χώρο της τραπεζαρίας, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το χαλί θα πρέπει να τελειώνει έτσι ώστε, όταν κάθεται ένας καλεσμένος στην καρέκλα, να παραμένει εντός της επιφάνειάς του. Οπότε τραβήξτε τις καρέκλες και μετρήστε την επιφάνεια που χρειάζεστε.

 

Όταν η τραπεζαρία και το σαλόνι βρίσκονται σε ενιαίο χώρο τότε τα χαλιά θα πρέπει να ταιριάζουν στο στυλ , στο χρώμα και στο σχέδιο.

 

Μέγεθος χαλιού για την κρεβατοκάμαρα.

Στην κρεβατοκάμαρα έχουμε δύο επιλογές. Η επιλέγουμε ένα σετ κρεβατοκάμαρας ή βάζουμε ένα χαλί. Δεν χρειάζεται και πάλι να καλύψουμε όλο τον χώρο αν δεν το επιθυμούμε.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε χαλί ο χώρος που θα πρέπει να καλύπτει είναι από το ύψος που τελειώνουν τα κομοδίνα και να υπολογίσετε ότι θα πρέπει να προεξέχει περιμετρικά από το κρεβάτι τουλάχιστον 50cm από την κάθε πλευρά. Μεγαλύτερο μπορεί να μπει , αλλά μικρότερο θα φαίνεται φτωχό σε σχέση με τον όγκο του κρεβατιού.

 

 

 

Συνοψίζοντας:

•        Το σωστό μέγεθος χαλιού είναι το ίδιο σημαντικό με την εμφάνισή του για την συνολική εικόνα του χώρου.

•        Για μεγάλους χώρους που δεν μπορούν να καλυφθούν με ένα μόνο χαλί θα πρέπει αυτά που θα τοποθετηθούν να ταιριάζουν εμφανισιακά και ποιοτικά.

•        Το να ντύσετε ένα χώρο με πολλά μικρά χαλιά θα κάνει τον χώρο να φαίνεται μικρότερος.

 

Γενικά πριν προβείτε στην αγορά ενός χαλιού θα πρέπει να πάρετε τις διαστάσεις του χώρου σας και να γνωρίζεται τις μικρότερες διαστάσεις που μπορείτε να βάλετε. Κατά την έρευνα αγοράς σας σαφώς και μπορεί να καταλήξετε σε ένα μεγαλύτερο χαλί αλλά καλό θα ήταν να μην βάλετε ένα μικρότερο από το ελάχιστο που έχετε υπολογίσει.

 

elGreek